Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Cevelum
Louis Jansenplein 3
5431 BV CUYK

Openingstijden

Ma: Gesloten
Di: 10.00 - 18.00 uur
Wo: 10.00 - 18.00 uur
Do: 10.00 - 18.00 uur
Vr: 10.00 - 18.00 uur
Za: 09.30 - 17.00 uur
Zo: Gesloten

Slijterij Cevelum úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

topSlijter Cevelum

Geschiedenis

Een voltreffer in de Tweede Wereldoorlog vernietigde Brouwerij Cevelum in Cuijk. Niet alleen het gebouw ging verloren, ook de geschiedenis van ruim 150 jaar brouwen ging geheel in vlammen op.

In 1796 brouwde F. Toonen zijn eerste bier. De brouwerij kreeg aanvankelijk de naam "De Ster". In 1870 werd de brouwerij overgeplaatst naar de locatie die tot aan de sluiting in 1960 werd gebruikt. De naam "Cevelum" kreeg de brouwerij in 1921 toen er een compagnonschap werd aangegaan met de brouwer Barten uit het nabijgelegen Beugen.

Cuijk bestaat ruim 2000 jaar. In de Romeinse tijd was er een vesting die de naam Ceuclum had. Later is dat verbasterd tot Ceukelum en vervolgens werd dat Cevelum.
De Cuijkse brouwer trad meermalen op als keurmeester bij internationale wedstrijden. Ook zijn eigen bieren - pils, oud bruin en Münchener - liet hij keuren en viel overal in de prijzen.

                                                          

Naast de brouwerij was destijds ook een ijsfabriek, zo leverde Toonen niet alleen bier, maar konden de kasteleins ook gekoeld bier tappen. Want de brouwerij had nogal wat cafe's. Niet alleen in Cuijk maar ook in o.a. Groesbeek, Oss en Nijmegen. Dat betekende ook een gegarandeerd afzetgebied.

                                                

Na de Tweede Wereldoorlog herrees de brouwerij weer uit de as en werd er weer volop bier gebrouwen. Dit werd gedaan door P. Toonen die als een van de weinige brouwers uit de omgeving aan de Hogere Brouwschool in Gent had gestudeerd. Dat geeft wel aan dat de Toonens altijd met hun beroep zijn bezig geweest.

                                                

Het bier werd tot na de oorlog nog met de handkar of met paard en wagen bezorgd. Daarna werd er een vrachtwagen aangeschaft.
In 1960 was het afgelopen met de brouwerij. In die tijd stond het bedrijf voor de vraag of er dure investeringen moesten worden gedaan of de zaak verkopen. Dat laatste gebeurde en de brouwerij werd overgedaan aan de ZHB(Zuid Hollands Bierbrouwerij) in Den Haag. Omdat wij ook een limonadefabriek hadden besloot de ZHB dat er geen bier meer werd gebrouwen in Cuijk, maar werden er 5 smaken van het in die tijd bekende Trio – limonadegazeuse gemaakt.
Op een gegeven moment klapten er enkele flessen gazeuse van een ander merk uit elkaar en was het met de gazeusemarkt gedaan. In de panden van de brouwerij en de limonadefabriek kwam na enige tijd een discotheek, maar ook dat verliep weer.

                                                 

Nu zit er in een gedeelte een winkelcentrum en op de plaats waar voorheen de brouwerij stond is nu sinds 1986 de huidige slijterij en drankengroothandel (opgericht door de broers Frans en Rob Toonen) gevestigd.

                                                 

De slijterij heeft in 2019 een metamorfose ondergaan, naast de dranken hebben wij nu ook Leonidas Bonbons.

 Wij zien u graag terug bij ons in de winkel aan het Louis Jansenplein 3 te Cuijk